top of page
Ara

AYURVEDA HAKKINDA KISA BİR PAYLAŞIM

  • Yazarın fotoğrafı: Derya Çakmak
    Derya Çakmak
  • 16 Ara 2024
  • 2 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 23 Şub

  “Zihin ve beden dengelendiğinde ruh parlamaya başlar”



Ayur : Yaşam Veda : Bilim  Ayurveda : Yaşam Bilimi

"Yaşam bilimi" anlamına gelen Ayurveda, vedalarda bulunan ilkelere dayanan geleneksel bir tıp sistemidir.


Ayurveda uzmanlık eğitiminin ilk gününde hocamız Ulli Sanskrit dilinde bir kelime  olan “ Svastha” kelimesinin anlamını söylediğinde içimden “işte dövmemi buldum” diye geçirmiştim :) Svastha  kendini bil, kendini tanı demek. Kelimenin ayurvedayla ilgisine gelecek olursam ; Ayurveda  kendini bilmekle birlikte içinde var olduğun, bir parçası olduğun yaşamın tüm unsurlarını da bilmekle ilgili. 


İnsanoğlu çoğu spiritüel kaynakta makro kozmosun tüm unsurlarını içinde barındıran mikro kozmos olarak tanımlanır. Buradan yola çıkarsak kendimizi bildiğimizde doğayı, dünyayı, evreni daha iyi kavrayabiliriz.  Aynı şekilde bizi sarmalayan doğayı bildiğimizde de kendimizi daha iyi tanıyabilir ve yaşamla uyum içinde var olabiliriz.  Bu“ Birlik” bilincini anlamak için yoganın kadim kaynağı vedaların sonuncusu upanishadlar biz yogilere rehberlik eder. Bu kadim metinler varoluşun gerçek doğası ve her şeyin birbiriyle bağlantılı olması hakkında bizlere ön görü sağlarken, Upanishadların öğretilerini derinlemesine inceleyerek birlik kavramını ve bunun kendi ruhsal yolculuğumuzla nasıl ilişkili olduğunu anlamlandırmaya başlayabiliriz.


Upanishad'lar, tüm varlıklarda ortak olan yaşam, canlılık kaynağının prana olduğunu belirtir. Prana enerjisinin tüm varlıkların ortak yaşam kaynağı olduğu bilgisi, birey ile evren arasındaki bağlantıyı ve mikrokozmosun makrokozmosu yansıttığını vurgular. ( Evreni anlamak istiyorsan kendine, kendini anlamak istiyorsan evrene bak denilmesinin nedenini de bu bilgi temelinde daha iyi kavrayabiliriz. ) 


Yukarıdaki bilgiler ışığında ayurvedayı en sade haliyle özetleyecek olursam ; Ayurveda bize  iç ve dış dünya unsurlarını ( elementleri) dengeleyecek şekilde yaşayarak nasıl daha sağlıklı ( sattvik)  bir hayat süreceğimizin yolunu gösterir. 


Ayurveda ve beş element 


Ayurvedayı anlayabilmek için 5 elementi ve gunaları anlamak önemlidir. Ayurveda felsefesine (bilimine, tıbbına) göre, bedenlerimiz de dahil olmak üzere evrendeki her şeyde beş element farklı oranlarda da olsa mevcuttur. 

Bu 5 element ; Ateş, hava, su , toprak, eter.  


Ayurvedaya göre sağlıklı olabilmek için kendi içimizde bu elementleri dengelememiz ve içinde yaşadığımız doğayla da bu elementleri dengeler şekilde uyumlu yaşamamız gerekir. İnsanlarda doğanın bir parçası olarak bu 5 elemente sahiptirler. Ancak her bedende bu elementler bulunmakla birlikte bulunma yoğunlukları, kombinasyonları kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Yani kiminizde ateş, kiminizde toprak yoğun olması gibi. Aynı şekilde doğada bulunan her şeyde bu elementler belli oranlarda vardır. Örneğin patates ve elmada hava elementi , acı kırmızı biberde ateş elementi, üzüm, salatalıkta su elementi  ve  kuru meyvelerde ,hurma & incir de ise eter elementinin yüksek olması gibi. 


Aynı şekilde içinde bulunduğumuz ortamlarda da element baskın durumlar vardır. Şehir hayatının daha çok hava ve ateş yoğun elementi varken , sakin bir doğa hayatında elementlerin daha dengeli olması gibi. 


Bu elementlerin enerjilerinin bizlerdeki tezahürünü ayurveda  "Dosha" olarak isimlendiriyor. 3 ayrı dosha vardır. 


Kapha : Toprak & Su  

Pitta     : Ateş & Su 

Vata     : Hava ve Eter 


Kendi doshanızı bir ayurvedik danışman aracılığıyla öğrenebileceğiniz gibi ön bir bilginiz olması için internette bulabileceğiniz dosha testlerini yaparak da öğrenebilirsiniz. 


200 saatlik yoga uzmanlık programımda ayurvedayı daha detaylı anlatıyorum. Eğitim için hazırladığım dosha özet rehberini sizler için aşağıya bırakıyorum. Sevgilerimle 🌱




 
 
 

コメント


©2020, Derya Çakmak .

bottom of page